Skip links

 2023/35 – KDV Genel Uygulama Tebliğinde (Seri:47) Değişiklik Yapıldı

Bunu Yazıyı Paylaş
Sirküler: 2023-35
Konu :KDV Genel Uygulama Tebliğinde (Seri:47) Değişiklik Yapıldı

7/9/2023 tarihli ve 32302 sayılı Resmi Gazete’de "Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 47)" yayımlandı.

Tebliğde özetle aşağıdaki hususlarda değişiklikler yapılmıştır.

• Afetzedelere bağışlanacak konutların inşası dolayısıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına yapılan teslim ve hizmetlerde 31/12/2024 tarihine kadar uygulanacak KDV istisnasına ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.

• Kurumların aktifinde yer alan taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimlerde KDV istisnası uygulaması kaldırıldığından KDV Genel Uygulama Tebliğinin ilgili bölümlerinde değişiklikler yapılmıştır. Ayrıca 15/7/2023 tarihinden önce kurumların aktifinde kayıtlı bulunan taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimlerde KDV istisnası uygulamasına devam edileceğinden KDV Genel Uygulama Tebliğinin ilgili bölümlerinde düzenleme ve değişiklikler yapılmıştır.

• Finansal kiralama işlemlerinde uygulanacak KDV oranında tereddüt yaşanmaması açısından düzenleme yapılmıştır.

• Proje uygulaması getirilen istisnalara ilişkin KDV Genel Uygulama Tebliğinin yürürlüğünden önce başlanılmış ve halen devam eden işlere yönelik istisna belgesi hakkında düzenleme yapılmıştır.

1- Afetzedelere Bağışlanacak Konutların İnşasında KDV İstisnası

İstisna kapsamına; 6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile imzalanan protokol kapsamında afetzedelere bağışlanacak konutların inşası dolayısıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına yapılan teslim ve hizmetler girmektedir. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına; barolar, noterlikler, ticaret ve sanayi odaları, tabip odaları, diş hekimleri odaları, mühendis ve mimar odaları, ziraat odaları, veteriner odaları, eczacı odaları, YMM ve SMMM odaları, esnaf odaları, ticaret borsaları ve bunların bir araya gelmek suretiyle oluşturdukları birlikler (üst kuruluşlar) örnek olarak gösterilebilir.

İstisnadan, bahsi geçen kuruluşlara yapılacak konut inşasına ilişkin teslim ve hizmetler girmektedir. Konut inşasına yönelik altyapı işleri, site içi yollar, istinat duvarı, perde duvarı, çevre duvarı ve benzerlerine ilişkin mal ve hizmetler istisna kapsamında değerlendirilecektir. Konutların mütemmimi niteliğindeki mutfak dolabı, konut sahibi kişilerce sökülüp taşınamayacak olan banyo dolabı ve vestiyer, panel radyatör, kombi, duşakabin, küvet ve benzerlerinin teslimi de istisna kapsamındadır. Ancak konut niteliğinde olmayan yapıların (işyeri, fabrika, alışveriş merkezi, cami, park, okul, hastane, sosyal tesis gibi) inşası ile mevcut konutların tadil, bakım ve onarımına ilişkin mal ve hizmet alımları istisna kapsamına girmemektedir. Aynı şekilde çocuk parkı, bahçe düzenlemesi, havuz, pergole, kamelya, spor alanı ve benzerlerinin yapımına ilişkin mal ve hizmet alımları istisna kapsamında değerlendirilmez. Ayrıca mobilya, beyaz eşya, perde, avize, televizyon ve benzeri eşyalar da istisna kapsamında değerlendirilmeyecektir.

AFAD’a nakdi olarak yapılan bağışlar kullanılarak AFAD tarafından yaptırılan konutlara ilişkin mal ve hizmet alımlarında bu madde kapsamında istisna uygulanması mümkün değildir. Ancak kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının bu istisna kapsamında inşa ettikleri konutları AFAD’a bedelsiz teslimi KDV Kanununun 17/2-b maddesine göre KDV’den istisnadır. AFAD ile imzalanan protokol kapsamında inşa edilen konutların 31/12/2024 tarihinden sonra afetzedelere bağışlanacak olması, bunların inşası dolayısıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına 31/12/2024 tarihine kadar yapılan teslim ve hizmetlerde KDV istisnası uygulanmasına engel teşkil etmemektedir.

İstisnadan faydalanılabilmesi için kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının AFAD ile bağış protokolü imzalayacak ve bağışlayacakları konutlara ilişkin uygulama projesini AFAD’ın onayına sunacaktır. AFAD tarafından onaylanmış olan mal ve hizmetlere ilişkin liste elektronik ortamda sisteme girdikten sonra AFAD’la imzalanmış protokolün bir örneğiyle birlikte, KDV mükellefiyeti bulunuyorsa bağlı bulundukları vergi dairesi, KDV mükellefiyeti bulunmuyorsa inşa edilecek konutların bulunduğu yer Vergi Dairesi Başkanlığına/Defterdarlığa başvurularak, tebliğ ekinde yer alan istisna belgesi alınacaktır. Bu belgenin bir örneği satıcılara verilmek suretiyle istisna kapsamında işlem yapılacaktır.

Projenin sonradan revize edilmesi, güncellenmesi veya ek proje düzenlenmesi halinde proje kapsamındaki mal ve hizmetlere ilişkin liste de elektronik ortamda revize edilecektir. İstisna belgesi, Kanunda belirtilen süreyi aşmamak kaydıyla projede öngörülen süreyle sınırlı olarak verilecek, sürelerin revize edilmesi durumunda, istisna belgesindeki süreler de revize edilir.

İstisna kapsamındaki malların ithalat yoluyla temin edilmesi halinde söz konusu belge, ilgili gümrük idaresine ibraz edilecek, istisna kapsamında ithal edilen mala ilişkin bölüm doldurulduktan sonra ilgili gümrük idaresi tarafından bu bölüm de onaylanacaktır.

İstisna kapsamında mal ve hizmet alanlar, istisna belgesinin bittiği tarih itibarıyla istisna belgesini kapattırmak zorundadır. Belgeyi veren Vergi Dairesi veya Vergi Dairesi Başkanlığı/Defterdarlık istisna belgesinde yer alan mal ve hizmet bölümlerinin satıcılar tarafından doldurulup doldurulmadığını ve faturalarla uyumunu kontrol eder ve AFAD’ın yapacağı bildirime göre istisna belgesini kapatır.

Bu istisna kapsamında mal teslim eden ve hizmet ifa edenler, yüklendiği vergileri indirim konusu yapabilecek, indirilemeyen kısım iade edilebilecektir. Bu işlemlerden kaynaklanan mahsuben iade talepleri aranılan belgelerin ibraz edilmiş olması halinde miktarına bakılmaksızın vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilecektir.

Nakden iade taleplerinde, 10.000 TL’yi aşmayan nakden iade talepleri vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan, 10.000 TL’yi aşması halinde aşan kısmın iadesi, vergi inceleme raporu veya YMM raporuna göre yerine getirilecektir. Teminat verilmesi halinde iade talebi yerine getirilecek ve teminat, vergi inceleme raporu veya YMM raporu sonucuna göre çözülecektir.

2- İki Yıl Aktifte Bulunan Taşınmazlarda KDV İstisnasının Kaldırılması

7456 Sayılı Kanun’un 7 nci maddesi ile kurumların aktifinde yer alan ve en az iki tam yıl süreyle elde bulundurulan taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimlerde KDV istisnası kaldırılmıştır.

Bu düzenlemeye ilaveten, yine aynı Kanunun 8 inci maddesi ile 15/7/2023 tarihten önce kurumların aktifinde yer alan ve en az iki tam yıl süreyle elde bulundurulan taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimlerde KDV istisnasının geçerli olması düzenlenmiştir.

Bu Tebliğ ile konuya ilişkin olarak özetle aşağıdaki açıklamalara yer verilmiştir.

• Kurumların aktifinde kayıtlı bulunan taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimlerde KDV istisnası uygulaması 15/7/2023 tarihi itibarıyla kaldırılmış olup, bu tarihten itibaren kurumların aktifine kaydedilen taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler genel hükümler çerçevesinde KDV’ye tabi olacaktır.

• 15/7/2023 tarihinden önce kurumların aktifinde yer alan taşınmazların 15/7/2023 tarihinden itibaren kurumlar tarafından satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimlerde KDV istisnası uygulamasına devam edilecektir.

3- Finansal Kiralama İşlemlerinde Uygulanacak KDV Oranı

KDV Genel Uygulama Tebliğinin (III/B-2.2.) bölümünde, finansal kiralama işlemlerinde işleme konu olan malın tabi olduğu KDV oranının uygulanacağı, finansal kiralama sözleşmelerine konu malların teslimleri veya kiralanmasına ilişkin KDV oranlarının sözleşmenin yapıldığı tarihte geçerli olan oranlar olup, sözleşme süresince bu oranlarda herhangi bir değişikliğin söz konusu olmayacağı belirtilmekteydi.

Ancak 47 Seri No.lu Tebliğle, finansal kiralama sözleşmelerine konu malların teslimleri veya kiralanmasına ilişkin KDV oranlarının sözleşmenin yapıldığı tarihte geçerli olan oranlar olup, sözleşme süresince bu oranlarda herhangi bir değişikliğin söz konusu olmayacağına ilişkin ikinci paragrafı yürürlükten kaldırılmıştır.

Bu durumda, finansal kiralama sözleşmelerine konu malların teslimleri veya kiralanmasında, sözleşme tarihindeki değil, teslim veya hizmetin yapıldığı tarihteki KDV oranları geçerli olacaktır.

4- Proje Uygulaması Getirilen İstisnalar

1/5/2014 tarihinde yürürlüğe giren KDV Genel Uygulama Tebliği ile KDV Kanunu'nun 13. maddesi kapsamındaki imal, inşa, tadil, bakım ve onarım uygulamalarını içeren istisna düzenlemelerinde "proje uygulaması"na geçilmiştir.

Bu Tebliğ ile uygulama birliğinin sağlanabilmesi amacıyla, KDV Genel Uygulama Tebliği ile proje uygulaması getirilen ancak, Tebliğin yürürlüğünden önce istisna belgesi almak suretiyle veya verginin önce uygulanıp sonra iade edilmesi şeklinde yürütülen proje uygulaması dışında işlem yapanların da 1/1/2024 tarihinden itibaren proje uygulaması kapsamında istisna belgesi almaları uygun görülmüştür.

KAYNAK: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/09/20230907-2.htm


Saygılarımızla; 
Akbay YMM Danışmanlık ve Denetim Hizmet A.Ş

Adres: Tozkoparan mahallesi General Ali Rıza Gürcan Caddesi Alparslan İş merkezi, No 29 Daire 11, Güngören/İstanbul

Telefon: (0212) 650 55 55

Mail: info@akbayymm.com

Copyright ©2023 - Akbay Yeminli Mali Müşavirlik Danışmanlık ve Denetim Hizmetleri A.Ş.

This website uses cookies to improve your web experience.